reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dostává Intel rozum? Intel Core Ultra 9 285K má mít max. frekvenci jen 5,5 GHz

6.5.2024, Milan Šurkala, aktualita
Dostává Intel rozum? Intel Core Ultra 9 285K má mít max. frekvenci jen 5,5 GHz
Nová generace procesorů Intel Arrow Lake by se podle zákulisních informací měla umravnit ve frekvencích. Nejvýkonnější model Core Ultra 9 285K by se totiž zdaleka neměl blížit dnešním taktům okolo 6 GHz.
Nynější procesory Intel Raptor Lake Refresh se dostaly na a za hranici 6 GHz, ta je ale v praxi jen obtížně dosažitelná kvůli velmi vysoké spotřebě a s tím [v mnoha případech] souvisejícímu nedostatečnému chlazení, což pak procesor nepustí na tyto rekordně vysoké frekvence. Tyto procesory by se v základním nastavení měly držet na 253W MTP (resp. 320 W u modelů KS). Jak ale víme, spousta herních základních desek byla natavena tak, aby tyto limity nedodržovaly, následkem čehož procesory běžely i na vyšších taktech, nicméně v nemálo případech nestabilně.
 
Nová generace Arrow Lake-S by se ale v taktech (a ve výsledku možná i ve spotřebě) možná mohla trochu umravnit. Proslýchá se totiž, že by nové modely mohly dosahovat mnohem nižších frekvencí a dokonce i nejvýkonnější model Core Ultra 9 285K má dle nich běžet maximálně na taktu 5,5 GHz. Je známo, že s rostoucími frekvencemi výrazně roste spotřeba, a to obvykle o dost rychleji než takt samotný zejména v případech, že se naráží na strop dané architektury. Už o trochu nižší frekvence by tak mohly znamenat mnohem rozumnější hodnoty spotřeb. Zda se tak ale stane a Intel posune PBP a/nebo MTP směrem dolů, to ale není jasné. Otázkou také je, zda se IPC navýší natolik, aby to stačilo překonat ztrátu danou nižšími frekvencemi.
 
Core Ultra 9 285K by měl být 24jádrovým procesorem s 8 jádry Lion Cove (P-Core) a 16 jádry Skymont (E-Core). Procesor by neměl podporovat Hyper-Threading, tedy má zvládat maximálně 24 vláken najednou. Zatím se tvrdí, že Arrow Lake s konfigurací jader 6P+8E by měl být vyráběn pomocí nového procesu Intel 20A, ale není jasné, zda se to bude týkat i konfigurace 8P+16E. Zde to vypadá spíše na 3nm proces od TSMC, který by rovněž mohl přispět k tomu, že by se mohla snížit spotřeba nové generace. Jak ale bylo již řečeno, toto je zatím ve hvězdách a nezbývá než doufat, že se tak snad stane. Pravdu se dozvíme až později.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama